Anatómia diamantu

Priemer
V prípade okrúhlych diamantov závisí priemer od karátovej hmotnosti, teda veľkosti diamantu. Ako samostatný údaj nie je podstatný, dôležitý je však pri určení veľkosti tabuľky. Udáva sa v milimetroch.
Celková hĺbka
Nemá sama o sebe vplyv na vlastnosti diamantu, vnímaná je skôr v kontexte proporcií k ostatným atribútom. Vyjadruje vzdialenosť tabuľky až po kaletu. Uvádza sa však ako percentuálny pomer hĺbky, ktorý vypočítame ako pomer celkovej hĺbky k priemeru rundisty. Hodnota hĺbky vynikajúceho brusu sa pohybuje v rozmedzí od 56,88 do 63,92 %.
Veľkosť tabuľky
Je najpodstatnejšou časťou, ktorú na kameni sledujete pri pohľade zhora. Tabuľka je najväčšia fazeta (hladká obrúsená plocha) briliantu. Jej veľkosť sa vyjadruje ako pomer šírky tabuľky k celkovému priemeru koruny. Ideálna hodnota veľkosti tabuľky je medzi 52,4 a 57,5 %.
Dĺžka faziet tabuľky
Hlavné fazety tabuľky briliantu pripomínajú cípy hviezdy a dodávajú mu honosný výzor. Ich dĺžka je určená pomerom výšky tohto cípu k horizontálnej vzdialenosti okraja rundisty od tabuľky.
Kaleta
Kaleta alebo tiež "špička" diamantu vypovedá o tom, ako precízne je diamant opracovaný. Najlepšie optické vlastnosti majú kamene, pri ktorých je kaleta neviditeľná alebo len málo viditeľná voľným okom. Tvar ostrej špičky pomáha odraziť svetlo dopadajúce z vrchu spať na povrch.

Výška koruny
Rovnako ako celková hĺbka je aj výška koruny vnímaná skôr v zmysle proporčného súladu so zvyšnými rozmermi kameňa. Koruna je horná časť diamantu od tabuľky po horný okraj rundisty. Proporcia jej výšky sa meria ako pomer vertikálnej vzdialenosti tabuľky od rundisty k priemeru.
Uhol koruny
Ako je vidieť na hornom obrázku, ide o uhol, ktorý zvierajú fazety koruny s rovinou horného okraja rundisty. Uhol koruny excelentného brusu sa pohybuje v rozmedzí od 33,7 do 35,8° (stupňov).
Hĺbka pavilónu
Proporciu hĺbky pavilónu určuje vzdialenosť kalety od spodného okraja rundisty v pomere k priemeru. Hodnoty hĺbky pavilónu najkvalitnejšie opracovaných diamantov sú na škále od 43 do 45°.
Uhol pavilónu
Je jedným z najdôležitejších atribútov brusu, pretože má markantný vplyv na vzhľad diamantu pri pohľade z vrchu. V prípade plytších uhlov sú vo vnútri diamantu zreteľné tmavé plochy a tiene, ktoré znižujú lesk kameňa. Ide o uhol, ktorý zviera plocha hlavnej fazety pavilónu s tabuľkou. Pri vynikajúcom bruse je tento uhol od 40,2° do 41,25°.

Hrúbka rundisty
Hrúbka alebo tiež šírka rundisty sa meria na škále, ktorú zadefinoval GIA (Americký gemologický inštitút) a zapisuje sa dvomi hodnotami - najširšou a najužšou, ktorú dokážeme zmerať po obvode kameňa. Hrúbka rundisty sa po obvode mení, pretože diamanty s rovnomerne širokou rundistou by boli extrémne náchylné na štiepenie. Za ideálny rozmer šírky sa považuje zápis “úzka - takmer široká”.
Dĺžka faziet spodnej časti rundisty
Tento faktor vplýva na kontrast a brilanciu diamantu. Hodnotu proporcie dostaneme ako pomer dĺžky spodnej fazety pavilónu k vzdialenosti kalety od okraja rundisty (polomer diamantu). Tento pomer má v ideálnom prípade hodnotu 80 %.
Diamanty v šperkoch, ktoré nájdete u nás v showroome si viete dohľadať podľa čísla ich certifikátu. Navštívte nás a na Hlavnej 71 v Košiciach a my Vám radi poradíme ako vybrať ten správny kameň, ktorý z obyčajného prsteňa spraví klenot.